تحلیل میدانی محمود گبرلو از هیات انتخاب

به گزارش آژانس خبری سینمادرام، محمود گبرلو منتقد پیشکسوت سینما طی سلسله یادداشتی به گزارش و تحلیل میدانی از هیات انتخاب جشنواره فیلم فجر که اکنون وی نیز یکی از اعضای سرشناس آن است پرداخته که در ادامه می خوانید:

بعد از ورود به جلسه هیات انتخاب متوجه شدم چه افرادی حضور دارند! قبلش در تماس تلفنی با آقای شاهسواری گفتم اگر مدیران دولتی باشتد مایل نیستم ولی فرمودند همه از جنس هم اند، پذیرفتم . زیر چشمی با نگاه به اطراف و مرور کارنامه آنان آرام شدم .آقای خوشخو از منتقدان قدیمی که دنبال کننده مباحث های او هستم که البته در جلسه اجازه خواستم نباشم ، چون معمولا یک منتقد در هیات ها حضور داشتند ، قبول نکردند و فرمودند عمدا مایل به حضور دو منتقد و نویسنده سینمایی هستند ،چون برایشان حائز اهمیت است . از دیدن جناب سهیلی و خانم قیدی خوشحال شدم ، دو فیلمساز با سابقه که دو زاویه متفاوت دارند .خانم رعنا آزادی ور هم از خانم های بازیگر با استعداد این سالها هستند که بازی متفاوت و درخشانش در سریال زخم کاری موجی ایجاد کرده است .آقای مصباح تهیه کننده شریف و متبحر هم همیشه مورد احترامم هستند و آقای کرمی که چهره شناخته شده ای در عرصه مباحث تئوریک و اندیشه ای سینما و تلویزیون که واقعا نادرند..به نظرم فرصت مناسبی بود که در جمع متنوع سینمایی باشم ، منتظر دستورات دبیر جشنواره بودم که بگوید چه بکنید ، چه نکنید تا گارد خودم را داشته باشم اما بی مقدمه گفت: فیلمهایی را انتخاب کنید که به اعتبارسینمایی و تخصص تان بیفزاید و با غرور به انتخاب آن افتخار کنید! .گفتم بالاخره مقرراتی، قوانینی ، ملاحظاتی ، سفارشاتی وجود دارد؟ شاهسواری گفت با هیچ کس ملاحظه نداشته باشید! به حرف ما و احیانا سفارش این و آن هم گوش ندهید ، جشنواره برای سینماگران است و ما از میان اهالی سینما هفت نفر را انتخاب کردیم که خودشان فیلم های دوستانشان را انتخاب کنند . ما فقط خدمتگزار اهالی سینما برای با شکوه برگزار کردن جشنواره هستیم ، فقط طبق مقررات باید سی و سه فیلم انتخاب کنید، همین و تمام !
احکام داده شد ، ناهار صرف شد ، عکس گرفتند و در آن سالن تاریک با حضور این هفت نفر فیلم دیدن آغاز شد.

از هشت صبح، با یه صبحونه مختصر، فیلم دیدن رو شروع می کنیم تا نیمه های شب، آنهایی هم که سر ساعت نمی آیند مجبورند پایان شب، فیلم را در تنهایی ببینند. فیلم که تمام می شود به سبک قدیم مدرسه ای ها ، دستهامون را روی دفترچه نگه میداریم تا مبادا کسی، متوجه امتیاز دادن و یادداشت هایمان بشود، تا زمان نتیچه گیری!!
یک فیلم را با شاخص های حرفه ای کارگردانی در انتخاب و پرداخت درست ایده ، انتخاب و هدایت درست بازیگران و یا انتخاب جذاب فیلمنامه با توجه به ساختار کشش ، تعلیق و انسجام در فیلم و یا نوع تصویربرداری و قاب بندی و نوع ریتم خلاقانه درتدوین و یا خلاقیت در نوع پرداخت موضوع و انتقال مفاهیم، امتیاز بندی می کنیم . قبلش نظر یکدیگر رو جویا می شویم تا از برخی نکات بزرگواران که احساس می گنیم غفلت شده بهره ببریم . آقای مصباح معمولا نکات ظریفی را درباره انتخاب تیم و مسیر تولید مطرح میفرمایند و یا جناب سهیلی نکات دقیفی را در کارگردانی مطرح میفرمایند و یا خانم قیدی که بشدت در ساختار اثر حساس هستند مواردی را متذکر می شوند و یا خانم آزادی ور که معمولا انتظار میرود در حوزه بازیگری نکته ای را مطرح کنند ناگهان بخشی از داستان و روایت را با جدیت مطرح میفرمایند که کارساز است. همچنین جناب کرمی که با صبر و حوصله به عمق مفاهیم اثر توجه میکنند و یا جناب خوشخو که با صراحت و با مهارت موضع خودشان را درباره فرم و قالب فیلم مطرح می سازند، بعد از همه این موارد اگر قانع شدیم تبدیل به امتیاز مثبت یا منفی می شود و روی کاغذ می اوریم.
مهمتر بخش این هیات ، گپ و گفت میان فیلم هاست که گاه تبدیل به تحسین و تمجید و گاه گلایه و انتقاد از فیلم می شود.با همه ی این توصیف ما یک توافق مشترک را از ابتدا دنبال می کنیم و آن ، حذف پیش داوری نسبت به فیلم ، خلاصه داستان و یا فعالیت های قبلی و حتی مواضع و دیدگاه های مخالف و موافق فیلمساز و سایر عوامل درباره هر چیزی است .
شگفتانه امسال حضور فیلمسازان جوان با مضامین عمیق انسانی در قالب ساختارهای نوین است که در ادامه مفصل خواهم نوشت.
حضور یک فردی که مسلط به سینما باشه و آثار سینمایی( ایران و جهان )رو دیده باشه (ویا)صاحبان آثار رو بشناسه گذشته‌شون رو و همچنین دنیای امروز سینما رو تحلیل داشته باشه و مسلط باشه به نظرم حضور خیلی مفید و موثره که امیدوارم که در هر جشنواره‌ای منتقدین یا نویسندگان سینمایی که تسلط به سینما دارند توی هیئت انتخاب یا داوری حضور داشته باشند.
یک جشنواره معتبر نیاز به گفتگو داره و (باید)بتونه تعامل با اهالی سینما داشته باشه بستر رو فراهم بکنه که منتقدین خبرنگاران اهالی رسانه فیلم‌سازان تهیه کننده‌ها کنار هم قرار بگیرند با هم گفتگو بکنند و برای پیشرفت آینده سینمای ایران طراحی و برنامه‌ریزی بکنند.
طبیعتاً جشنواره بستر تعامل و گفتگو و اختلاف نظره اینو داشته باشین که قرار نیست که همه شبیه هم باشند . طبیعتاً در جشنواره هر کسی نظر خودشو داره فیلم خودش رو داره دیدگاه خودشون رو داره اصل اینه که ما گفتگو کنیم تعامل کنیم و تحمل کنیم نظرهای مخالف و موافق رو با هم بشنویم و برای آینده سینمای ایران فکر بکنیم.
آینده سینمای ایران نیاز به گسترش تکنولوژی و فکر و ایده داره تا بتونه همچنان بدرخشه چه در داخل و چه در خارج از کشور
ما نمی‌تونیم تنوع ژانر رو نادیده بگیریم چون سلایق مختلف شاهد تماشای فیلم‌های جشنواره هستند و توی کارگردان‌ها هم ممکنه که تنوع ژانر رو رعایت کرده باشند ما باید همه اونها رو ببینیم امیدواریم که فیلم‌های خوبی ببینیم و پیش بینی من اینه که امسال جشنواره متنوع تر از سال‌های قبل خواهند بود.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا