سعید روستایی: تصمیم رعایت حجاب در فیلم «زن و بچه» با من نبود

به گزارش آژانس خبری سینمادرام، «سعید روستایی» در آستانه اکران «زن و بچه» (Woman and Child) در جشنواره کن به حواشی پیرامون فیلم در روزهای اخیر واکنش نشان داد. او با انتشار بیانیه‌ای در «ورایتی» توضیح می‌دهد که در مورد رعایت حجاب در فیلم‌هایش حق انتخاب ندارد.

روستایی می‌نویسد: «از صمیم قلب این حرف‌ها را می‌زنم. همان حرف‌هایی که فقط در گفت‌وگوهای خصوصی، و در میان دوستان زمزمه می‌کنیم. حالا اینجا بیانشان می‌کنم، برای همه شما: زن، بچه. زن و بچه.»

او ادامه می‌دهد:‌ «چهارمین فیلم من درباره زنی است که در مقابل همه مردانی که با او مخالفت می‌کنند می‌ایستد، و در مقابل جامعه مردسالاری که او را از حقوقش از جمله حق مادر بودن محروم می‌کند. حجاب تصمیم من نیست اما بخشی از زندگی ما در ایران است. قانونی است که به زنان تحمیل می‌شود اما از درون در برابرش مقاومت کرده‌ایم، برای آزادی.»

روستایی می‌نویسد پس از اعتراضات سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۷، فیلمسازان به ساختن فیلم ادامه داده‌اند و در این دوران برخی از «مهمترین» آثار سینمای تاریخ ایران از جمله فیلم‌های نامزد اسکار خلق شده‌اند.

او اضافه می‌کند: «فیلم قبلی من، برادران لیلا، به گفته مقامات، به پیش‌بینی خیزش زنان، و فعال کردن دومینوی آن جنبش متهم است. در نتیجه چندین بار برای بازجویی احضار شدم، به دادگاه کشیده شدم، و تا یک قدمی زندان پیش رفتم. در پایان، فیلم ممنوع شد، و بعد به صورت غیرمجاز درز کرد. به حبس محکوم شدم. ممنوع‌الکار شدم. و برچسب «دشمن» نظام خوردم.»

این فیلمساز ۳۵ ساله می‌نویسد: «فیلمی درباره مبارزه یک زن علیه جامعه‌ای مردسالار ساخته‌ام، و عجیب است که از سوی برخی افراد در خارج جاز ایران به همکاری با حکومت متهم می‌شوم. «زن و بچه» با رنج و دشواری زیادی ساخته شد، با بودجه خصوصی و در همکاری با یک کمپانی فیلمسازی فرانسوی. این فیلم بخشی از فرم سینمای مقاومت است که در دوران ریاست جمهوری رئیسی، تا مرز از بین رفتن پیش رفت. ما «زن و بچه» را ساختیم تا سنت سینمای اجتماعی که در این زمینه ذاتاً سیاسی است را احیا کنیم. فیلمی ساختیم که تصویری از زنان و مادران مستحکم در برابر یک نظام مردسالار را نشان می‌دهد.»

او در پایان می‌گوید:‌ ««زن و بچه» یک فیلم مستقل است. تنها مصالحه گرفتن مجوز بود که مجبور بودم بگیرم، تا بالأخره داستان زنی را روایت کنم که درون سر من فریاد می‌زد، و منتظر دیده شدن بود.»

«محمد رسول‌اف» فیلمساز ایرانی «دانه انجیر معابد» که سال گذشته پس از محکوم شدن به حبس از ایران خارج شد و به اروپا رفت، با انتشار بیانیه جداگانه‌ای از روستایی حمایت کرده است. او می‌گوید این ادعای «اتحادیه فیلمسازان مستقل ایران» (IIFMA) که جشنواره کن در مقابل خواسته مقامات ایران سر تعظیم فرود می‌آورد و «زن و بچه» چیزی جز یک «فیلم پروپاگاندا» نیست صحت ندارد.

رسول‌اف می‌گوید: «تصور اینکه برخی افراد بخواهند مانع ورود دیگران در جشنواره‌های بین‌المللی شوند، خلاف اصول آزادی هنری است – و حتی خلاف حقوق اولیه بشر. این فضا به فیلمسازان ایرانی که نمی‌توانند خارج از نظام رسمی یا سانسور فیلم بسازند فشار زیادی وارد می‌کند.»

«زن و بچه» یکی از دو فیلم ایرانی بخش مسابقه جشنواره کن هفتاد و هشتم در کنار «یک تصادف ساده» به کارگردانی «جعفر پناهی» است که دو هفته آینده اکران می‌شوند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا