نرگس کریمی منتقد سینما: کاش صبر می‌کردند تا نسخه سریالی‌ موسی کلیم الله آماده بشود!

نرگس کریمی منتقد سینما

به گزارش آژانس خبری سینمادرام، نرگس کریمی منتقد سینما طی یادداشتی اختصاصی در نقد فیلم “موسی کلیم الله” نوشت:

فیلم پر بازیگر و پر لوکیشن و به‌طورکلی پرهزینه‌ی «موسی کلیم‌الله»، قصه‌ی مذهبی تاریخی است از زمان قبل از به دنیا آمدن حضرت موسی تا موقع به نیل سپرده شدن او توسط مادرش، که دقیقاً با آموزه‌های دینی هم‌خوانی داشت، نه یک کلمه زیاد، نه یک کلمه کم! بااینکه مدت‌زمان 2 ساعت و 10 دقیقه‌ای برای فیلم سینمایی طولانی است، اما فیلم پویاست و داستان آن در حرکت است.

پیرنگ اصلی فیلم داستان چرایی به نیل سپرده شدن حضرت موسی است که تمام فیلم در خدمت نشان دادن همین چراییست و روی موضوع  دیگری تمرکز نمی‌کند.

فیلم از سال‌ها قبل از به دنیا آمدن حضرت موسی شروع می‌شود تا مخاطب بداند با چه برشی از تاریخ مواجه شده و روایت همواره در اوج است و بیننده را تشنه‌ی اطلاعات نمی‌گذارد و تا پایان فیلم با توجه به آشنا بودن داستان برای مخاطب، او را خیره به تصویر نگه می‌دارد، اما این به معنی بی‌نقصی کار نیست، چراکه بیننده با اصل داستان آشناست و حالا آمده تا قصه‌ای که از کودکی شنیده را به چشم ببیند، اما بزرگی داستان به زمان محدود فیلم نمی‌خورد و چشم مخاطب را تشنه نگه می‌دارد.

فیلم با به آب سپرده شدن حضرت موسی توسط مادرش به پایان می‌رسد که با توجه به این که اکثر بینندگان فیلم با اتفاقات بعد این واقعه آشنا هستند، به خوبی انتخاب و اجرا شده و جای خالی خاصی در ذهن بیننده ایجاد نمی‌کند.

قهرمان فیلم یوکابد، مادر حضرت موسی است که مریلا زارعی آن را ایفا کرده، ترکیب شخصیت و بازی خانم زارعی خوب درآمده است، مریلا زارعی لحظات حیرانی و نگرانی مادرانه را با توجه به حساسیت‌های ایفای نقش‌های تاریخی و مذهبی و محدودیت‌ها به‌خوبی درآورده بود.

ضدقهرمان همان‌طور که در قصه‌ی اصلی حضرت موسی گفته‌شده، فرعون بود که بهنام تشکر آن را بازی کرده بود، ازآنجایی‌که قصه‌ی این فیلم بااینکه برش کوچکی از داستان حضرت موسی است و حرف‌های زیادی برای گفتن دارد، هم برای قهرمان و هم ضدقهرمان فرصت زیادی وجود نداشت تا در بیننده ایجاد حس اثرگذاری بکنند، پس غیر طبیعی نیست که نقش‌ها خصوصا نقش ضد قهرمان به قدر کافی خوب در نیامده.

طراحی شخصیت خواب‌گذار فرعون با بازی جناب آقای فرهاد آییش که جزو نقش‌هایی بود که دست کارگردان و نویسنده برای پرداختن به آن باز بود، بسیار جالب بود و فرهاد آییش به‌خوبی هرچه‌تمام‌تر آن را ایفا کردند، بازی شکیب شجره در این فیلم با نقش‌آفرینی‌های او در مجموعه‌های طنز تفاوت خاصی نداشت و انتخاب و حفظ او دریکی از نقش‌های طولانی این فیلم به روند جدی و دراماتیک داستان آسیب زد و متاسفانه ایشان به خوبی از پس ایفای نقششان در این فیلم بر نیامده بودند.

طراحی لباس‌ها ازنظر دوره‌ی تاریخی قابل قبول بود، اما در اجرا ایراداتی داشت که در اینجا تنها به سر دوز شدن سرآستین لباس‌ها با چرخ‌خیاطی در آن دوره‌ی تاریخی اشاره می‌کنم.

گریم‌ها خوب و قابل‌پذیرش بود، آرایش چشم‌ها به‌خوبی مشابه نگاره‌هایی که از آن دوران تاریخی باقی‌مانده بود به نظر می‌رسید.

دکور قابل باور بود و زحمت زیادی برای طراحی و اجرای آن کشیده شده بود. طراحی صحنه‌ها خوب بود.

 قاب‌بندی‌های دوربین بسیار مبتدی بود و بیشتر حس فیلم‌های وسترن ساخته‌شده در دهه‌ی 1940 و 50 میلادی را می‌داد، فیلم‌برداری چندان یک‌ دست نبود و جلوه‌های ویژه به‌ قدر قابل ‌انتظار باورپذیر نبودند.

 تدوین خوب بود و چیدمان خطی منظمی داشت و بیننده را در بین داستان رها نمی‌کرد و کات‌ها به‌جا بود.

رنگ و نور فیلم قابل قبول بود، خلاقانه نبود و دنباله رو سریال یوسف پیامبر بود، توازن رنگی بین سکانس‌ها به چشم می‌خورد.

موسیقی متن قوی، به‌جا و کافی بود و در صحنه‌های مهم به خوبی اثر گذار بود. چند صحنه به‌اندازه‌ی لحظه‌هایی عدم سینک بودن صدا با تصویر به چشم می‌خورد. در بعضی صحنه‌ها صدای موسیقی متن بالاتر از صدای بازیگر بود.

آقای حاتمی کیا زحمت زیادی برای ساخت این فیلم کشیدند، اما گستردگی داستان حضرت موسی، ارزش آن را داشت که مفصل آن را در قالب سریال ببینیم و بخشی از داستان را با سینمایی کردن آن حیف نکنند، کارهای زمان‌بری مثل جلوه‌های ویژه و انیمیشن‌ها، نیاز به زمان بیشتری برای پخته‌تر شدن داشتند، اما شهامت ایشان در ساختار شکنی‌هایی که در بعضی صحنه ها داشتند، مثل نشان دادن جزئی واقعیت زایمان و یا نمایش نمادین لحظه‌ی شیر خوردن کودک قابل تقدیر است، اما بازی گرفتن ایشان از بازیگران در این فیلم یک دست نبود، نقش آفرینی مریلا زارعی وفرهاد آییش خوب از آب در آمده بود اما انتخاب شکیب شجره و بازی گرفتن از ایشان چندان موفق نبود که این می‌تواند به این علت باشد که کارگردان نقش‌ها را تماما به عهده‌ی بازیگر گذاشته و نظارت جدی روی این موضوع نکرده باشد، بطور کلی به نظر می‌رسد نمایش این  فیلم یک دمو از کل سریالی است که از زندگی حضرت موسی ساخته‌اند و اکران آن هدف تبلیغات برای ترغیب بیننده به تماشای آن سریال را داشته است، ای‌کاش برای شرکت دادن چنین اثر پرزحمتی مدتی بیشتر صبر می‌کردند تا در بهترین نسخه‌اش آن را به نمایش بگذارند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا