معرفی و نقد فیلم هفت بهار نارنج با بازی درخشان استاد علی نصیریان و تنین صدای ملکوتی بانو سیمین غانم

به گزارش آژانس خبری سینمادرام و به نقل از مشاور رسانهای، فیلم سینمایی «هفت بهارنارنج» به کارگردانی فرشاد گلسفیدی و تهیهکنندگی محمد کمالیپور از چهارشنبه ۱۵ اسفندماه در سینماهای منتخب گروه سینمایی هنروتجربه و برخی پردیسهای سینمایی در سراسر کشور اکران میشود.
همزمان با آغاز اکران، از لوگو و پوستر این فیلم با طراحی محمدرضا شریفینیا و گرافیک حانیه صادقی رونمایی شد.
فرشاد گلسفیدی فیلمبردار سینمای ایران در نخستین تجربه فیلمسازیاش به سراغ قصهای عاشقانه رفته است؛ فیلم .هفت بهار نارنج با بازی علی نصیریان یکی از آثار حاضر در جشنواره چهل و یکم فیلم فجر است.
خلاصه داستان فیلم هفت بهار نارنج
فیلمنامه هفت بهار نارنج را احمد رفیعزاده نوشته است و در خلاصه داستان آن آمده است: قصه عشق اساطیری شمس و طلعت…
بازیگران و عوامل فیلم هفت بهار نارنج
بازیگران: علی نصیریان، لادن مستوفی، سارا رسولزاده، فرهاد آئیش، هومن حاجی عبداللهی، فرج گل سفیدی، باران سلطانی مقدم، آرشا گل سفیدی.
کارگردان: فرشاد گلسفیدی، تهیهکننده: محمد کمالیپور، فیلمنامهنویس: احمد رفیعزاده.
گلسفیدی که سابقه فیلمبرداری آثار کارگردانهای مختلفی از جمله مسعود دهنمکی را در کارنامه دارد فیلم هفت بهار نارنج را به صورت سیاه و سفید فیلمبرداری کرده است.
دیگر عوامل «هفت بهارنارنج» عبارتند از: مدیر تولید، برنامهریزی و دستیار اول کارگردان: علی نوابی، مدیر فیلمبرداری و طراح صحنه: فرشاد گلسفیدی، دستیار یک فیلمبردار: کیوان محمدینژاد، مدیر صدابرداری: امیر حاتمی، طراح گریم: زهره سیهپوش، مجری گریم و سرپرست: محمدرضا سیهپوش، دستیار طراح صحنه: جواد بهبودی، مدیر صحنه: آرمین حیدری، طراح لباس: راحله سالم، تدوین: بابک قائم، طراحی و ترکیب صداها: حسین مشعلی و امید محمدیپور، موسیقی: پیام آزادی، میکس و مسترینگ: مهرداد اسماعیلپور، طراح جلوههای بصری و اصلاح رنگ: علی تصدیقی، تیتراژ و تیزر: یوسف بخشایش عکاس: حسن شجاعی، تصویربردار پشت صحنه: مجتبی کوهکن، مشاور رسانهای: مریم قربانینیا.
از نگاه منتقدان
محمد تقی فهیم منتقد پیشکسوت سینما

فرشاد گل سفیدی در مقام فیلمبردار باسابقه و پرکار سینمای ایران مثل خیلیهای دیگر نتوانسته خود را از وسوسه کارگردانی دور نگه دارد و بالاخره برای ساخت فیلم هفت بهار نارنج روی صندلی کارگردانی نشسته است، اما حاصلاش یک تله فیلم شده است.البته گل سفیدی از ابتدا میدانسته که قصه و کلا دستمایهاش مناسب پرده عریض سینما نیست و لذا پروانه ساخت ویدئویی گرفته است، حالا شاهدیم که این ویدیو با تغییر پروانه به بخش مسابقه راه یافته است. قریب به اکثریت فصلهای فیلم با حضور علی نصیریان است و به احتمال قوی هیات انتخاب هم بهخاطر همین حضور موثر حکم به ورود آن به جشنواره دادهاند.
فیلم هفت بهار نارنج به تقابل عشق و عقل میپردازد، کاری که میشائیل هانکه قبلتر به سراغش رفت و مخاطبان این سبک و سیاق را راضی کرد. اما اینجا گل سفیدی نتوانسته فیلماش را از ساختار و قاب بندی تله فیلمها جلوتر ببرد. پیرمردی که همسرش هفت سال به دستگاه وصل است حاضر به پذیرش مرگ او نیست و دائم با خاطرات او زندگی میکند. فیلم از نظر تعداد بازیگر و حتی محیط و لوکیشن خیلی جمع و جور است، درعین اینکه فاقد داستانک است. فیلمساز همه ایده تا اجرا را متوسل به نصیریان بوده است و الان هم خروجیاش ارمغانی برای سینمای ایران در گرایش تماشاگر نخواهد داشت چرا که به جز تک سکانسهایی از نصیریان مانند آواز خوانی در دل محیط شمال و کلاس بازیگری او چیزی قابل توجه ندارد./جام جم
لقمان مداین منتقد سینما

فیلم هفت بهار نارنج در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر, به کارگردانی فرشاد گلسفیدی، تهیهکنندگی محمد کمالیپور، فیلمنامهنویسی احمد رفیعزاده و نقش آفرینی علی نصیریان، لادن مستوفی، سارا رسولزاده، فرهاد آئیش، هومن حاجی عبداللهی، فرج گل سفیدی، باران سلطانی مقدم و آرشا گل سفیدی، روایتگر هجران است، روایت بی قراری های یک عاشق، روایت رنج فراق، روایتی از ایستادن تا پای جان.
شاهکار نقش آفرینی استاد نصیریان را به تماشا می نشینیم، خود فکنی استاد، فصل تازه ای در نقش آفرینی اوست، الگوهای مکرر جایی در نقشاش ندارند، برای نخستین بار صدای ملکوتی سیمین غانِم در سالن سینما بلند می شود و با هنر اصیل استاد نصیریان آمیخته می گردد، رقص پرواز را می نگریم و در این دریای با عظمت عشق غرق می شویم.
شاهد بازی زیبای استاد علی نصیریان هستیم، شخصیتی دارای ابعاد پنهان، شخصی شده و دارای خلاقیت، پرهیز کرده از الگوهای مکرر، تجربه ای نخستین را می آفریند، انرژی اش را با صحنه همراه می کند، صداقت کلامش از جان می آید و بر جان می نشیند، آوای مهروموم شده خودش را دارد، صادقانه است، میمیک صورتش با هر دیالوگ تاثیر می پذیرد، پرروح و معنوی به صحنه می آید، آزادانه در نقش قرار می گیرد، انقباض جسمانی ندارد، صدا و حرکاتش منطبق با صحنه و متن است، مانند دیگر بازیگران خوبی که در کنار استاد ظاهر شدند و بعضا ضعفشان به چشم نیامد.
فیلمنامه قصه ای تراژیک را روایت می کند، عطف بندی و اوج بسیار خوبی برایش رسم کرده، عنصر ارتباطی مناسبی دارد، تعلیقش بسیار عالی است، اگرچه پیرنگ محکمی دارد اما خرده پیرنگ هایش ضعف دارد، برخی از شخصیت پردازی هایش تکمیل نشده، هرچه قهرمانش خوب است اما ضد قهرمان کمرنگی دارد، دیالوگ پردازی هایش نیز اگر چه نقاطی قوتی دارد اما چکش کاری نشده است.
کارگردان به فیلمش رنگی ابدی داده و این خوب است، دوربینش را می داند کجا مستقر کند، اندازه و زاویه تصاویرش جذاب است، تصاویرش تکراری نیست و ریتم کندی ندارد.
تدوین، رنگ و نور، گریم، صدا، موسیقی و طراحی صحنه و لباسش بسیار مثبت بوده و درخشیده است.
نقد و بررسی فنی و بررسی جزئیات را به زمان انتشار نسخه خانگی موکول خواهم کرد. خدا قوت به کلیه عوامل فیلم./انصاف نیوز
حاشیههای فیلم
- علی نصیریان بازیگر پیشکسوت سینمای ایران در آستانه برگزاری جشنواره فیلم فجر در نامهای خطاب به دبیر جشنواره از حضور در این جشنواره و داوری شدن توسط هیات داوران انصراف داد و دلایل آن را کسالت و خستگی عنوان کرد.
صحبتهای عوامل فیلم در نشست خبری جشنواره چهل و یکم فجر
فرشاد گلسفیدی | کارگردان هفت بهار نارنج:
- اولین باری که ساخت این فیلم به من پیشنهاد شد، مخالفت کردم. چراکه دوست داشتم مدیرفیلمبرداری بمانم همچنان هستم و خواهم ماند. بعد از این فیلم هم همچنان همین نظر را دارم مگر به یک فیلم که سر ذوقم بیاورد.
- ژانر فیلم را خیلی دوست داشتم، روایتگر یک ملودرام عاشقانه است البته طرح اولیه داستان برای آقای جمالیپور نویسنده کار است. هر بار فیلم را میبینم همه چیز درست است. بیش از ۱۰۰ بار آن را دیدم و هر بار احساس میکنم همه چیزها در فیلم درست است.
- ساخت این پروژه من را اذیت کرد؛ زیرا در ابتدا قرار بود من کارگردان و فیلمبردار باشم، در حالی که روز پنجم فیلمبرداری متوجه شدم از پول و سرمایه خبری نیست. یعنی سرمایهگذار ماجرا را کنسل کرد و من دو راه داشتم که یا فیلم را بسازم یا دیگر ادامه ندهم. شرایط مالی سختی داشتیم و من به خاطر استاد علی نصیریان پروژه را ادامه دادم.
- نقش شمس در این فیلم سینمایی، از آقای شمس لنگرودی الهام نگرفته است. این فیلم بخشی از قصه زندگی آقای نصیریان است که تا پایان عمر از همسرشان مراقبت کردند. آقای نصیریان در طول کار میگفتند فکر میکنند این آخرین کارشان است.
- علی نصیریان در ۸۳ دقیقه، یک تنه کل فیلم را پیش میبرد. روند تولید سخت بود و ایشان در تمام کار همراه ما بود؛ از نظر من باید فیلمنامههایی نوشته شود که بتوان از پیشکسوتان استفاده کرد. ما استاد نصیریان را ۶ – ۷ ساعت در طول روز بیشتر نداشتیم؛ ایشان سحرخیزند و سینماییها سر ظهرند و ما باید صبح زود همه گروه را هماهنگ میکردیم تا کار با استاد پیش رود. سعی کردم قصه را ساده بیان کنم. همه چیز در این فیلم ساده است، حتی اگر به بازی آقای نصیریان دقت کنید متوجه آن میشوید. «هفت بهار نارنج» فیلم شریفی است و بسیار روراست است.
- من فکر میکنم فیلمی درست است که تماشاچی مدام رو صندلی سینما تکان نخورد. فیلم خستهکننده نبود و ریتم کندی هم نداشت. در واقع ابتدا و انتهای درستی داشت. اگر قرار بود این فیلم کوتاه شود، حتماً فیلم کوتاه میساختم اما این فیلم بلند است.
- در سال ۱۳۹۹ پروانه ساخت گرفتیم، فیلمبرداری در سال ۱۴۰۰ شروع شد و یک سال به جشنواره پارسال نرسید و این یک سال روی صدا و موسیقی و … کارکردیم. آقای نصیریان ۸۸ ساله هستند و باید مراعاتشان را کنیم. ایشان بسیار کمک به من کردهاند، به خصوص در شعرها که در فیلم میخوانند. فقط یک یا دو مورد بود که در فیلم قبول نکردند، اما خیلی با تعامل پیش رفتیم و خیلی خوب بود.
پیام آزادی | آهنگساز:
- این فیلم، ۳ الی ۴ ماه طول کشید. من در ابتدا فیلم را دیدم و دوست داشتم و پس از آن، ضبط موسیقی را آغاز کردیم. برای موسیقیِ فیلم، از کمانچه و سهتار هم استفاده کردیم. همچنین که انتخاب ترانههای قدیمی هم برعهده بنده بود.
- ما یک تحقیق یک هفته ای مشترک با آقای گل سفیدی انجام دادیم و ایده اولیه موسیقی ها با پیشنهاد ایشان شکل گرفت و به یک چارچوب برای مرز بین رویا و لو ندادن داستان و اینکه چه استفاده از چه نوع سازی کنیم، رسیدیم. ملودی ابتدایی با پیانو بود، بعد از آن به ملودی سازهای زهی رسیدیم و هرچه به پایان فیلم می رسیم بار عاطفی فیلم بیشتر می شد پس از سه تار و ایننوع سازها بیشتر استفاده کردیم.
- جای علی نصیریان خالی است. ایشان به دلیل کهولت سن و خستگی گفتند که توانایی حضور در جشنواره را ندارم. این هنرمند نامهای را به دبیر جشنواره فیلم فجر ارسال کردند اما به دلیل شیطنت برخی، این نامه منتشر شد و رسانهها به گونهای وانمود کردند که آقای نصیریان از شرکت در این فستیوال انصراف دادند در حالی که اینگونه نبوده است.


