معرفی انیمیشن ساعت جادویی
ورژن ایرانی سفر در زمان
نام دیگر این انیمیشن ایرانی، سفر به تاریکی است

خلاصه داستان انیمیشن ساعت جادویی (سفر به تاریکی)
به گزارش سینمادرام، داستان انیمیشن ساعت جادویی (سفر به تاریکی) از جایی آغاز میشود که یک پسربچه به واسطه هدیهای که از پدربزرگ خود دریافت میکند، موفق به سفر در زمان میشود و به دوران کودکی مادربزرگ خود میرود. در این سفر، این پسربچه شغل خانوادگی خودشان یعنی نمدمالی را از نزدیک میبیند که در گذشته رونق بسیاری داشته است. این سفر در زمان مصادف با قیام گوهرشاد میشود و اشارههایی به فرهنگ پوشش در آن زمان هم میشود. این پسربچه بخشی از حوادث تاریخی را به چشم خود میبیند.
نقد و بررسی فوری انیمیشن ساعت جادویی
لقمان مداین – منتقد سینما

ساعت جادویی انیمیشن بود یا کارتون؟
انیمیشن امشب را قوی ندیدم، رسما کارتون بود، سال گذشته بچه زرنگ را داشتیم که تراز بود، علی رغم ضعف هایش پتانسیل رسیدن به فستیوال داشت اما این اثر مناسب یک صبح تعطیل بود تا کودکان را حین صرف صبحانه مشغول سازد.
به محتوایش نقد جدی دارم، کودکان را ناگهان به وسط مباحث پیچیده سیاسی ای می کشاند که هیچ بستری از پیش ندارند، شستشوی ذهنی می دهد، کودک فرق آژان حکومت پهلوی را با پلیس جمهوری اسلامی نمی داند، وقتی یاد می دهیم که باید از آژان فعالیتمان را مخفی کنیم اثر مثبتی دارد؟ وقتی آژان را با لباس پلیس نشان می دهیم که روحانیت را مسخره می کند چه تاثیری می سازید؟ اثری که مادر کودک در داخلش ناسزا می گوید و نفرین می کند فاخر است؟ سراسر بدآموزی بود و افتضاح!
قصه جذابی در قامت انیمه نداشت، استاندارد را رعایت نمی کرد، کودک را نمی شناخت و بلد نبود روایت کند.
جلوه های ویژه خوبی نداشت، در فضا سازی خوب بود اما در کاراکتر های تصویری و کبوتر ها ضعیف بود و مصنوعی، برخی صدا پردازی ها خوب بود اما دیالوگ هایشان گل درشت بود، بمباران اطلاعاتی می کرد، طولانی بود و نامناسب ولی موسیقی کارتونی خوبی داشت.
کارگردان را بخاطر ضعف در متن و جلوه های ویژه کاراکترها ضعیف و بخاطر فضاسازی و صداپردازی های مناسب مطلوب می دانم.
نمی دانم کار کدام مجموعه بود اما می دانم بودجه یک انیمه ساده هم بالاست و باید از خود بپرسیم چه باعث می شود این حجم از هزینه صرف آثاری چنین غیر استاندارد شود؟ حضراتی که در هیات انتخاب این کار را تایید کردند آیا پاسخگو چنین جهالت و قبیله گرایی هایی خواهند بود؟
(منبع:سینما اعتماد)
عوامل و سازندگان انیمیشن ساعت جادویی
محمدعلی بصیری نیک کارگردان این انیمیشن است و محمدمهدی نخعی راد تهیهکنندگی آن را بر عهده دارد.
چند نکته درباره انیمیشن
- سازندگان انیمیشن سینمایی ساعت جادویی (سفربه تاریکی) این اثر را پیش از این در جشنواره فیلم کودک و نوجوان رونمایی کرده بودند.
- خالقان این انیمیشن معتقدند این فیلمی است که میتواند با مخاطبان ۹ تا ۱۵ سال ارتباط برقرار کند.
- انیمیشن ساعت جادویی در سال ۹۸ تولید و فرآیند فنی آن از سال ۹۹ پیگیری شد.
- با آنکه سازندگان «ساعت جادویی (سفربه تاریکی)» این انیمیشن را اثری مستقل توصیف میکنند اما کارگردانش یک بار عنوان کرده کار ساخت این اثر ابتدا به صورت مستقل آغاز شده اما بعدها حسینیه هنر در مسیر تولید از آن حمایت کرده است.
- صاحبان اثر در نظر دارند این انیمیشن را به عنوان یکی از گزینههای اصلی اکران نوروز ۱۴۰۳ معرفی کنند.
ساعت جادویی به روایت کارگردان
محمدعلی بصیرینیک | این انیمیشن پیشتر با نام «سفر به تاریکی» در جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان در بخش ویژه توانست جایزه گوهرشاد را دریافت کند. بعد از آن که تصمیم به ارسال این اثر به جشنواره فجر گرفتیم، براساس آنالیزهایی که داشتیم، نام پروژه را تغییر دادیم و حالا با نام «ساعت جادویی» در جشنواره اکران میشود. روایت این فیلم درباره واقعه تاریخی مسجد گوهرشاد است که این واقعه در لابهلایه قصه اصلی اثر، گنجانده شده است. بهدنبال تحمیل تاریخ به یک داستان کودکانه نبودیم و صرفا این قصد را داشتیم که شناختی نسبت به اتفاقات گذشته برای بچهها ایجاد شود. معمولا کلاسهای تاریخ، کلاسهایی حوصلهسربر برای بچهها هستند و ما تلاش کردیم در مدیوم انیمیشن و با تصاویر جذاب، وقایع گذشته را برای بچهها روایت کنیم. این کار با تکنیک پویانمایی سهبعدی ساخته شده است و سه بخش موزیکال در روایت دارد که این بخشها بهصورت دوبعدی اجرا شدهاند. در کل اما روایت داستان در قالب سهبعدی طراحی شده است.
بازخوردهایی که در جشنواره کودک و نوجوان اصفهان داشتیم، از جنس اغلب واکنشها به آثار به نمایش درآمده در آن رویداد بود. به این معنا که اکثر مخاطبان جشنواره اصفهان، علاقهمند هستند در این رویداد کارهای متناسب با رده سنی کودکان را ببینند، اما اکثر کارهای پذیرفته شده، رده سنی بالاتری داشتند. انیمیشن «ساعت جادویی» هم متناسب با سنین بالاتر از ۱۰ سال است و این گروه سنی به خوبی با کار ارتباط برقرار کردند اما مخاطبان کم سنوسالتر خیر. آنها بیشتر پس از تماشای اثر، دچار سوال و ابهام شده بودند. رویکرد ما این بود که در این پروژه سینمایی، طیف گستردهتری از مخاطبان را درگیر داستان کنیم تا مخاطبان نوجوان هم بتوانند برداشت درستی از فیلم داشته باشند.
در عین حال فکر میکنم در بخش ارتباط با مخاطب کودک، چندان نتوانستیم بازخورد مناسبی را دریافت کنیم. کار در حال حاضر بهعنوان یک اثر مستقل تولید و به جشنواره ارائه شده است. قطعا برای من بهعنوان یک انیمیشنساز این اتفاق، خوشحالکننده است چراکه میتواند نقطه آغاز اتفاقات بزرگتری در آینده باشد. بچههای انیمیشن بابت تخصیص چنین بخش ویژهای در جشنواره فجر، حق داشتند، چرا که حجم تولیدات انیمیشن سینمایی در ایران، به اندازهای کم است که هنوز نمیتوانیم وارد یک جریان رقابتی جدی شویم. اینگونه نیست که در هر سال ۱۰ انیمیشن سینمایی تولید بشود و همه آنها هم شانس اکران داشته باشند تا خود به خود شاهد شکلگیری یک جو رقابتی باشیم. هرچند هنوز این جریان رقابتی شکل نگرفته است اما اینکه جشنواره فیلم فجر چنین تمرکزی روی انیمیشن دارد و به آن اهمیت میدهد، نقطه آغاز یک اتفاق بزرگ است و به سرانجام آن خوشبین هستم. در این مرحله واقعا برایم جایزه گرفتن اثر خودمان اهمیت ندارد، مهم دیده شدن زحمات بچههایی است که در حال کار کردن در صنعت انیمیشن ایران هستند. این چرخ در حال حرکت است، متوقف هم نخواهد شد و نمیتوان آن را نادیده گرفت.
طبیعتا اصلیترین انتظار از حضور در یک فرآیند رقابتی، برخورد منصفانه و حرفهای با آثار است. شکر خدا امسال کارهای انیمیشن وضعیت خوبی دارند و شاهد حضور چهار اثر در بخش رقابتی هستیم. تولید چهار انیمیشن سینمایی در طول یک سال، اتفاق خوبی برای سینمای ایران است. افزایش روز به روز تولیدات، کمک میکند تا آرامآرام همان حس رقابتی که به آن اشاره کردم، میان فعالان این حوزه شکر بگیرد و آن را در ایام جشنواره فجر تجربه کنند.
انتظار چندان زیادی از این رویداد نداریم چرا که میدانیم جشنواره فجر، نمیتواند بهصورت مستقل، روی تولیدات انیمیشنی تمرکز داشته باشد و همین اندازه توجهی که به این حوزه دارد، ارزشمند است. از این به بعدش دیگر هر نتیجه به همراه داشته باشد و هر اتفاقی رخ دهد، خوب است. شخصا اطلاع دقیقی درباره دیگر تولیدات انیمیشنی حاضر در جشنواره امسال ندارم و صرفا بهواسطه اطلاعرسانیها و نقل قولهای منتشر شده در فضای رسانهای درباره آنها اطلاعات پراکندهای دارم. طبق همین اطلاعات فکر میکنم انیمیشن «ببعی» جزو کارهای قابلتوجه در جشنواره امسال باشد./ در گفتوگو با ایرنا
پوستر و عکس های انیمیشن ساعت جادویی











