مرگ «هولناک» فاطمه حسونه هنرمند فلسطینی در حمله هوایی اسرائیل ۲۴ ساعت پس از ورود فیلمش به جشنواره کن

به گزارش آژانس خبری سینمادرام، «فاطمه حسونه» عکاس خبری و هنرمند فلسطینی چهارشنبه این هفته در بمباران اسرائیل کشته شد. حسونه در فیلم «روحت را به دست بگیر و راه بیفت» (Put Your Soul On Your Hand And Walk) به کارگردانی «سپیده فارسی» که قرار است چند هفته آینده در جشنواره کن اکران شود ظاهر شده بود.
حسونه فقط ۲۴ ساعت پس از آنکه اعلام شد فیلم «سپیده فارسی» در بخش «اسید» (ACID) جشنواره کن اکران میشود در حملات هوایی اسرائیل جانش را از دست داده است. این بخش جانبی جشنواره قرار است از ۱۴ تا ۲۳ مه برگزار شود.
فارسی که انیمیشن «پری آبادان» (The Siren) را در جشنواره برلین دو سال پیش داشت، در فیلم جدید به صورت ویدیویی با حسونه گفتوگو میکند. او به «ددلاین» میگوید: «او انسان بسیار امیدبخش و بااستعدادی بود. وقتی فیلم را ببینید متوجه خواهید شد. چند سال پیش از حمله با او تماس گرفتم تا بگویم این فیلم در کن اکران میشود و دعوتش کنم.»
فارسی میگوید حسونه با سفر به کن مخالفت نکرده اما تأکید داشته که باید به غزه برگردد: «گفت: «میآیم، اما باید به غزه برگردم. نمیخواهم غزه را ترک کنم.» با سفارت فرانسه تماس گرفته بودم. فرایند را به تازگی شروع کرده بودیم. نگران بودم که چگونه او را خارج کنیم و به سلامت برگردانیم. نمیخواستم مسئول جدا کردن او از خانوادهاش باشم. اما حالا تمام خانواده جان باختهاند. در تلاشم تا ببینم که آیا والدینش زندهاند یا نه اما بدون شک فاطمه و خواهر و برادرانش از دنیا رفتهاند. یکی از خواهرانش باردار بود. در تماس ویدیویی دو روز پیش، به من نشان داد که باردار است. خیلی وحشتناک و ویرانگر است. فاطمه چند ماه پیش نامزد کرده بود.»
فارسی میگوید نگران است که اسرائیل به دلیل نمایش این فیلم در کن و فعالیتهای ژورنالیستیاش حسونه را هدف گرفته باشد. «فدراسیون بینالمللی ژورنالیستها» (IFJ) اعلام کرده است که تا ۱۶ فوریه ۱۵۷ ژورنالیست و فعال رسانه از ابتدای جنگ در غزه جانشان را از دست دادهاند و بسیاری دیگر مجروح شدهاند.
فارسی اضافه میکند: «میخواستم صدایی باشم و از اهمیت این زن بگویم اما حالا نمیدانم. حتی احساس گناه میکنم… شاید او را هدف گرفتهاند چون پذیرش فیلم در کن اعلام شد. نمیدانم. هرگز نخواهیم دانست. ارتش اسرائیل میگوید خانه را هدف گرفته چون یک فرمانده حماس در آنجا بوده که کاملاً دروغ است. تمام خانواده را میشناسم. مزخرف است.»
آخرین جنگ اسرائیل و فلسطین از اکتبر دو سال پیش در واکنش به حمله حماس شروع شد و از آن زمان تاکنون بیش از ۵۱ هزار فلسطینی و ۱۲۰۰ اسرائیلی جانشان را از دست دادهاند. بیش از ۱۱۶ هزار فلسطینی دیگر در نوار غزه مجروح شدهاند در حالی که ۹۰ درصد از جمعیت ۲.۱ میلیونی این منطقه آوارهاند. انتظار میرود که ۲۴ گروگان اسرائیلی دیگر هنوز در اسارت حماس زنده باشند.
اتحادیه «اسید» با انتشار بیانیهای به مرگ حسونه واکنش نشان داده و میگوید: «لبخند او مثل سرسختیاش جادویی بود: شاهد اتفاقات بود، از غزه عکسبرداری میکرد، با وجود بمباران، رنج و اندوه و گرسنگی غذا پخش میکرد. داستانش به گوش ما رسید، و هر بار که میدیدیم زنده است خوشحال میشدیم؛ نگرانش بودیم. دیروز، با وحشتزدگی متوجه شدیم که یک موشک اسرائیلی ساختمان آنها را هدف گرفته و فاطمه و خانوادهاش را کشته است. ما فیلمی را دیدیم و برای اکرانش برنامهریزی کردیم که نیروی زندگی این زن جوان در آن چیزی کمتر از معجزه نبود.»
حسونه اوت ۲۰۲۴ در اینستاگرام نوشته بود: «ما در اینجا هر روز میمیریم، به شکلها و رنگهای بسیار، من هر بار که رنج کودکی را میبینم هزار بار میمیرم، در هم میشکنم، خاکستر میشوم، ما را چه شده، این پوچی مرا آزار میدهد، و این هیولایی که هر روز ما را میخورد. اگر بمیرم، مرگی طنینانداز میخواهم، نمیخواهم در یک خبر فوری باشم، نه در یک عدد به همراه یک گروه، مرگی میخواهم که دنیا آن را بشنود، و اثری داشته باشد که سالها باقی بماند، و تصویری فناناپذیر باشد که در زمان و مکان مدفون نشود.»