نقد صاحبه پویان مهر بر فیلم رها: در فیلم رها قهرمان پدر است!

به گزارش آژانس خبری سینمادرام، صاحبه پویان مهر منتقد جشنواره فیلم فجر طی نقدی اختصاصی نوشت:
رها فیلمی اجتماعی به کارگردانی حسام فرهمند و تهیه کنندگی سعید خانی است که حقیقتی تلخ اما بسیار واقعی را به تصویر میکشد، محتوای خوبی دارد، ماجرا از این قرار است که پدری آسیب دیده و ورشکسته شده، در پی آن خانواده آبرومندش درگیر مشکلاتی میشوند که بر روح و روان دو فرزند آنها تاثیر بسیار میگذارد و اتفاقات سختی برایشان رقم میخورد، هدف نشان دادن رنجی است که قشر ضعیف جامعه متحمل میشوند، بسیار تلخ است و از این باب مورد نقد قرار میگیرد اما دلیل آن را متوجه نمیشوم، اینکه سلیقه شخصی یک عده نمیتواند جدی بودن زندگی و حملاتش را بپذیرد دلیل بر این نمیشود که چشم ببندیم و آسیبهای اجتماعی را ندید گرفته و پشت طنزهای بیمحتوای سینمای امروز پنهان شویم.
فیلمنامه ساختار درست را حفظ کرده، مشخص است که چندین بار بازنویسی شده و با چکیدهای به اندازه پرونده بررسی متن بسته شده است، درواقع عطف بندی های قوی اوج درست و در نهایت یک پایان بندی عالی خیال ما را از بابت بعد فنی فیلمنامه که اصول اصلی ساختار را رعایت کرده باشد راحت میکند.
تعلیقها و کاشتها در خدمت پیرنگ بودند این همان چیزی است که در روایت یک اثر توقع داریم تا بر کشش و ایجاد هیجان درست در مخاطب تاثیر گذار باشد.
شیوه معرفی کاراکترها حرفهای و درست است از طرف دیگر کاشتهای دقیق و انتخاب یک عنصر ارتباطی خوب که لپ تاپ است توانست پیرنگ را در مسیری که باید بماند قرار دهد.
قهرمان پدر خانواده است، قوی و تاثیرگزار میباشد، ضدقهرمان نیز خوب ظاهر شده و گره افکنی میکند، شخصیتپردازیهای فیلم رها عمیق و خاص است، هریک از اعضای خانواده میتوانند نماد بعدی از جامعه که میتواند آسیب ببیند یا آسیب بزند باشد.
بازی بازیگران در اکثر مواقع بی نقص است و موفق میشود تا حس را به مخاطب منتقل کند، شهاب حسینی، غزل شاکری و ضحا اسماعیلی گردانندگان اصلی اثر میباشند که بار کل محتوا را با پیدا کردن لحن درست و شناخت آن و البته یکی شدن با نقش به دوش میکشند و بسیار موفقاند، مخاطب در مدت زمان فیلم وارد خانه یک خانواده چهارنفره شده و با رنجهایشان زندگی میکند.
طراحی صحنه و لباس نیز همانند سایر بخشهای کار حرفهای عمل کردهاند، تیم صحنه محیط اطراف و گروه طراحی لباس ظاهر نقش آفرینان را مناسب محتوای اثر ساخته و بر تاکید رنجی که میبرند افزوده است.
گروه تصویر حق مطلب را ادا کردهاند،تعادل بصری و خطوط هدایت طوری رعایت شده که نگاه مخاطب را با سوژه اصلی در هرزمان همراه میکند.
تدوین بسیار عالیاست، چینش صحنهها هوشمندانه است و ریتم را به دقت و با توجه به موقعیت بالا و پایین میکند، البته درمواردی کاتهای نادرست دیده شد که چندان اهمیتی نداشت.
نورپردازی کمک بسیاری به فضا و ایجاد حس درست در ذهن مخاطب داشته است.
شهاب حسینی در نشست خبری حرفی زد که باب دل دلسوزان سینماست، او گفت حسام فرهمند بیست سال تلاش کرده تا ابعاد مختلف سینما از تدوین گرفته تا تصویر را بشناسد و بعد اثر خودش را کارگردانی کند، این یعنی کارگردان رها توانسته با تکیه بر صبر و سواد چندبعدی خود اثری تاثیرگذار بسازد که مناسب قاب سینما و شایسته تقدیر است، برای اینکه یک اثر موفق شود نیاز است که همه عناصر در خدمت خط اصلی پیرنگ باشد که ما در اولین کارگردانی حسام فرهمند شاهد این مهم بودیم.