آسمان غرب | 8٬298٬825٬000

خلاصه داستان فیلم آسمان غرب

فیلم آسمان غرب رشادت، غیرت و میهن‌دوستی خلبان شهید علی‌اکبر شیرودی و دیگر همرزمانش را در روزهای آغازین جنگ به تصویر می‌کشد.

بازیگران و سازندگان فیلم آسمان غرب

میلاد کی‌مرام (در نقش شهید شیرودی)، امیر حسین آرمان (در نقش شهید ادیبان)، نادر فلاح، آرمین رحیمیان، کریم امینی، روح الله زمانی، محمد رضا صولتی، پیام اینالوئی، احسان عباسی، صفر محمدی، احسان صاحب الزمانی، یوسف فروتن، راهله لطفی، پرهام غلاملو، سمیه مهری، نیوشا علیپور و باحضور افتخاری تورج الوند و نسیم ادبی بازیگران این فیلم هستند.

عوامل فیلم

محمد عسکری نویسنده و کارگردان فیلم آسمان غرب است که سال گذشته با کارگردانی فیلم سینمایی «اتاقک گلی» در جشنواره حضور داشت. فیلمی که در بستری عاشقانه آغاز می‌شد و به عملیات مرصاد می‌پرداخت، او حالا تجربه‌ای دیگر در این حوزه و این‌بار در هوانیروز دارد. حبیب والی‌نژاد تهیه‌کننده فیلم آسمان غرب است.

مدیر فیلمبرداری: علیرضا برازنده، تدوین: میثم مولایی، طراح صحنه: بهزاد جعفری، آهنگساز: مسعود سخاوت دوست، مدیر صدابرداری و ترکیب صدا: بهمن اردلان، مدیر تولید: فرهاد کی‌نژاد، طراح لباس: بهزاد آقابیگی، طراح گریم: شهرام خلج، طراح جلوه‌های ویژه بصری: جواد مطوری، طراح جلوه‌های ویژه میدانی: ایمان کرمیان، مدیر برنامه‌ریزی: محمد ثقفی، طراح بدلکاری: کیوان رضایی و عکاس: علی نیک رفتار. این فیلم سینمایی محصولی مشترک از بنیاد سینمایی فارابی، ارتش جمهوری اسلامی و حوزه هنری انقلاب اسلامی است که در استان کرمانشاه ضبط و تولید شده است.

جایزه ها و افتخارات فیلم آسمان غرب

بهمن اردلان | سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری | چهل و دومین جشنواره فیلم فجر | ۱۴۰۲
سیمرغ زرین فیلم از نگاه ملی | چهل و دومین جشنواره فیلم فجر | ۱۴۰۲

نکته‌ها و حواشی فیلم

  • داستان این فیلم در روزهای آغازین جنگ می‌گذرد و به لحاظ پروداکشن و تجهیزات نظامی اتفاقی جدید در سینمای ایران محسوب می‌شود.
  • یکی از مسئولان نظامی مطلع درباره تجهیزات نظامی این فیلم گفته است: «هر ساعت پرواز حدود ۲۰۰ میلیون تومان هزینه دارد و برای این فیلم ۵۳ ساعت پرواز در نظر گرفته شده است. همچنین ۱۵۰ دستگاه تانک، ۳۰ دستگاه نفربر، ۳۰۰ سرباز هم طبق گفته معاون قرارگاه آجا در غرب کشور قرار بوده در اختیار فیلم باشد.»
  • در سال ۱۳۷۱ سریالی به نام سیمرغ نیز از تلویزیون پخش شد که روایت‌گر زندگی دو تن از خلبانان هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران یعنی احمد کشوری و علی‌اکبر شیرودی بود. نقش شهید شیرودی را محمد جوزانی و نقش شهید کشوری را سیدجواد هاشمی ایفا کردند.

متن و حواشی جشنواره ۴۲ فیلم فجر

حرف‌های عوامل فیلم در نشست خبری جشنواره فیلم فجر

حبیب والی‌نژاد | تهیه‌کننده: من و دوستانم سعی کردیم در حد توانمان بخشی از ایثار و فداکاری شهدا و فرماندهان ارتش و مردم کردستان را مقابل ارتش بعث عراق نشان دهیم. ۴ سال پیش اردلان عاشوری یکی از دوستانم این طرح را برای من تعریف کردند. طی این ۴ سال ما پیش‌تولید کار را فراهم کردیم و بالاخره امسال توانستیم این کار را کلید بزنیم. ساخت این فیلم کار سختی بود چراکه شگفتی‌های خودش را دارد اما اگر حمایت فرماندهان ارتش و دوستان هوانیروز نبود، امکان ساخت این فیلم فراهم‌ نمی‌شد. برای چنین کاری باید یک قرارگاه لجستیک ساخته می‌شد و به دستور امیر ارتش این امکان فراهم شد.

محمد عسگری | کارگردان: برای نگارش فیلمنامه یک مقطع زمانی و یک زمینه تاریخی را در نظر داشتیم. در روزهای نخست جنگ تحمیلی یک حماسه‌ای رقم خورد و تلاش کردیم تا آن را به تصویر بکشیم. من چند راه داشتم، یکی اینکه کتاب‌ها و فایل‌های صوتی باقی مانده از آن زمان را مطالعه و دیگر اینکه با همرزمان شهید در آن زمان گفت‌وگو کنم. طی این گفت‌وگوها فانوس راه و مسیری که باید پیش می‌رفتم، برایم روشن شد. در گفت‌وگو با این عزیزان من در جریان جزییات آن روزها قرار گرفتم و به شخصیت شهید شیرودی نزدیک شدم. حدود ۷۰ درصد این فیلم طبق وقایع واقعی است‌. کار ما تاریخ‌نگاری نبوده و سعی کردیم داستان را دراماتیزه کنیم تا به زبان سینما روایت شود.

تمام تلاش من این بوده که اتفاقات در مسیر زندگی شهید رخ دهد. به عنوان مثال شهید سهیلیان ۲۱ مهر به گونه دیگری شهید می‌شوند اما من می‌خواستم دین خودم را به هوانیروز و شهدای آن ادا کنم. پس فکر می‌کنم کار اشتباهی نکردم. شهید شیرودی در فیلم چندین جمله از امام خمینی(ره) بیان می‌کند. او عکس امام را در جیب خودش دارد و چیزی هم سانسور نشده است‌.

میلاد کی‌مرام | بازیگر نقش شهید شیرودی: ابوذر شیرودی عزیز فرزند علی‌اکبر شیرودی و دختر و همسر ایشان امروز در جمع ما هستند. همچنین دختر شهید سهیلیان، پسر شهید همت و فرزند شهید همدانی نیز اکنون در اینجا هستند، لطفا به افتخار این عزیزان ایستاده آن‌ها را تشویق کنیم. در نشست و برخاست‌ها و تحقیقاتی که داشتیم، تمام سعی‌ام را کردم که نقش شبیه شخصیت شهید علی‌اکبر شیرودی شود. پسر شهید به من گفتند که این نقشی که ایفا کردم، شبیه پدرشان و این برایم باارزش است. من باید جنگی را بازی می‌کردم که ندیده‌ام.

امیرحسین آرمان | بازیگر: یک جمله کلیشه‌ای بود که در این فیلم برایم معنا پیدا کرد؛ این نقش من را انتخاب کرد. هرچه جلوتر رفتم، زوایای این شخصیت بیشتر برای من نمایان شد. به برادر شهید قول دادم که شان این شهید را حفظ می‌کنیم و امیدوارم که این اتفاق رخ داده باشد. از همان گریم اولیه و تراشیدن مو با نقش کلنجار می‌رفتم و فکر می‌کردم که هنوز آنگونه که دلم می‌خواهد، نیست. با مردم و عشایر صحبت می‌کردم و یک روز لهجه کردی را امتحان کردم که روز بعد به آقای عسگری گفتم این نقش را با لهجه بازی کنم.

آرمین رحیمیان | بازیگر: باعث افتخار است که این نقش را بازی کردم و ارتباطی که باید با آن وسایل لجستیک برقرار می‌کردیم، برایم بسیار جذاب بود. اساسا سینما دینی به واقعیت ندارد. امر واقع الزاما نمی‌تواند دراماتیک اما می‌تواند مهم باشد. این مساله خط‌کشی برای ایراد گرفتن از سینما نیست.

علیرضا برازنده | مدیر فیلمبرداری: درباره حرکت دوربین در این فیلم یک استراتژی داشتیم و به نتیجه رسیدیم که خیلی از سکانس‌های ما قطع نشوند و لانگ‌تیک باشند.

میثم مولایی | تدوینگر: من سال گذشته مدتی با آقای عاشوری و همچنین با آقای عسگری روی فیلمنامه کار می‌کردیم. روند اینگونه بود که درباره جزییات همه چیز صحبت کردیم و درنهایت به این نتیجه رسیدیم که نگاه متفاوتی به سکانس‌های جنگ داشته‌ باشیم.

مسعود سخاوت‌دوست |  آهنگساز: بحث نظری این موسیقی به مراتب مهم‌تر از بحث عملی کار بود. ما حدود ۳ ماه درگیر ابجکتیو و سوبژکتیو بودیم. من ۵ سال در مدرسه شهید شیرودی درس خواندم بدون اینکه بدانم این شخصیت چه کسی هستند و این موسیقی باعث شد که ادای دینی به این شخصیت داشته باشم.

نظر منتقدین:

محمدتقی فهیم، منتقد پیشکسوت سینما:

اکشن نفس‌گیر؛ آسمان غرب

فیلم «آسمان غرب» ساخته‌ی محمد عسگری است که سال گذشته فیلم اتاقک گلی را در گونه‌ی دفاع مقدس ساخته بود. روایت این فیلم با محوریت اکبر شیرودی و عملیات پروازهای هلی‌کوپتری در اوایل جنگ است. اگر چه این فیلم به لحاظ پروداکشن و تکنیک‌های جدید فیلمسازی از اتاقک گلی جلوتر است، ولی از نظر انسجام ساختاری و ادم‌ها چند قدم از فیلم قبلی عقب‌تر است. در اتاقک گلی عشق ساخته می‌شود، ادم‌ها هویتمند‌تر هستند و جغرافیا درامده بودو در کل آن فیلم شسته رفته‌تر بود، درحالی که در اسمان غرب درعین امکانات و ادوات فراوان جنگی، اما کلیت فیلم شلخته است تا انجا که در صحنه‌های جنگی کارگردانی ضعیف است و تدوین هم نتوانسته جغرافیا را طوری بچیند که معلوم باشد کی به کی است. آدم‌ها هم فاقد هویت دفاع مقدسی هستند. در سکانس/ پلانی که شیرودی با سرهنگ (نادر فلاح) در بین شهدا و زخمی‌ها حرکت و حرف می‌زنند، اشاره به وجود بنی‌صدر که گفته «زمین بدهیم تا زمان بخریم» و … کلمه بنی‌صدر از فرط تکرار مبتذل می‌شود .جنگ‌های شهری در سرپل ذهاب ضمن داشتن اکشن‌های خوب ولی از نظر حسی اصلا کار نمی‌کند. در فیلم معروف «در جبهه غرب خبری نیست» سرباز خودی در میدان شهر با سرباز دشمن درگیر و به او مدارا می‌کند، عسگری هم چنین صحنه‌ای از سرباز ایرانی و عراقی اجرا کرده است ولی هیچ حسی وجود ندارد. هرچقدر فیلمساز تلاش کرده تا جنگ و خونریزی واقعی ساخته شود به همین نسبت از زیست رزمندگان ایران در دوران جنگ، منجمله شیرودی دور شده است تا انجا که این قهرمان ملی فاقد فرهنگ زیستی ان دوران است. خلاصه اینکه آسمان غرب یک فیلم جنگی با بازی بد میلاد کی‌مرام، شده است اما از مولفه‌های سینمای دفاع مقدس مانند توکل و … دور شده است.

صاحبه پویان مهر، منتقد سینما:

خا‌ک و مردم
محتوای فیلم آسمان غربی را دوست دارم، ناموس و خاک، جنگیدند تا خاک ایران به تاراج نرود و به ناموس دست درازی نشود، اما چگونه؟ با دست خالی و کمک نیروهای مردمی، خلبان نخبه ای که کشاورز زاده است ارزش خاک کشور  را از نخست وزیر و برخی دولت مردان بهتر می فهمد، در کنار مردم می ایستد و بی توجه بر فشارهای سیاسی وارده می جنگد و ثابت می کند، جنگ جز با شهامت مردم و حمایت آن ها پیروز نشده، در این فیلم شاهد بخشی از رشادت های شهید شیرودی در کرمانشاه، زمان جنگ ایران و عراق و پیش روی شدید نیروهای عراقی به کارگردانی محمد عسگری هستیم.
فیلمنامه معرفی خوب دارد، از همان ابتدا طرح مساله می کند، قهرمان و خانواده اش معرفی می شوند، اما پر است از دیالوگ های طولانی و تکراری، برای نشان دادن روحیه مردمی کاراکتر اصلی صحنه های زیادی نوشته شده که لازم نبود، تعلیق های خوب دارد، عمق احساسات مخاطب را درگیر می کند،  بعد از کشمکشی سخت نفس می دهد تا ذهن ها کمی آرام شوند و دوباره تنش را وارد کند ، پایان بندی بسیار زیبا با پیامی روشن دارد، قهرمان و ضد قهرمان قوی دارد، عنصر ارتباطی هلیکوپتر است، تنها وسیله ای که سبب پیشبرد پیرنگ‌‌ شده.
بازی بازیگران خوب است البته در مواردی نظیر نقش قهرمان شاهد سیر صعودی قابل توجهی هستیم که البته این مساله را منوط بر دیالوگ های زیادی می بینم که مجبور به ادای آن در اوایل کار هستند، نقش را با خود یکی و باور پذیر کرده اند، در ایجاد لحن مناسب موفق اند.
تدوین در سطح بالایی خوب عمل کرده، ریتم مناسب دارد، افت نمی کند، چینش سکانس ها در اکثر مواقع درست است اما سکانس های مازاد و تکراری نظیر حرکت هلیکوپتر دارد، جلوه های ویژه زیاد و خوب دارد، توجه دقیق بر رنگ و نور شده، صدا شفاف نیست، صدای محیط بالاست در حدی که دیالوگ ها مفهوم شنیده نمی شود و این نمی‌تواند مربوط به سالن نمایش باشد.
در بخش میزانسن عالی عمل کرده اند، طراحی لباس بسیار خوبی دارد، لباس های رزم خاک آلود و خونی، لباس زنان عشایر همه و همه بسیار زیبا طراحی شده اند، در طراحی صحنه هم موفق اند،   خانه ای که خراب شد و هنوز نماد زندگی در آن بود، فضای جنگی خیابان ها و موارد موفق دیگر.
مشخصا تیم گریم کار سختی به عهده داشته اند، از پس سختی کار بر آمده و نتیجه ای مطلوب تحویل داده اند.
کارگردانی را جز در بازنگری متن  برای کم کردن دیالوگ ها که  سبب گمراهی خط اصلی پیرنگ در سی دقیقه ابتدایی فیلم  می شود و عدم نظارت نهایی دقیق  بر معدود ایراد های تدوین و البته ایراد روشن بر صدا مورد نقد منفی قرار نمی دهم. از بسیاری جهات موفق است و شایسته تقدیر چرا که با موفقیت مخاطب را با خود همراه کرد.

(منبع:سینما اعتماد)

لقمان مداین، منتقد سینما:

پای میهن بایستیم حتی اگر رییس جمهور بی کفایت باشد!

محتوای فیلم آسمان غرب ارزشمند بود، پرمحتوا و شاهکار نگاشته شده، آمده تا فریاد بزند وقتی دشمن زبان گفتگو را نمی فهمد زمانی که خاک ما را هدف می گیرد یا آنجا که مردم را نشانه می رود حتی اگر رییس جمهورمان بی کفایت باشد یا مسئولان امر بی لیاقت باشند، اینجا خا‌ک ماست، اگر آنان به وظیفه مملکت داری‌شان عمل نمی کنند ما باید به تکلیف ملی‌مان عمل کنیم، اگر دلسوزش نباشیم هیچکس توجهی به آن نخواهد کرد، می گوید در نهایت ما مردم برای هم می مانیم نه آنان که از پشت میز طعم رنج مردم را نمی چشند.
می گوید اگر پای این مردم بایستی برایت همه کار می کنند و مسئولیتی بر دوش می گذارد که مهم این است در خط درست تاریخ بایستیم.

فیلمنامه، دیالوگ هایش زیاد بود، طولانی و شعاری، پراکنده و گزاف، خرده پیرنگ های زیادی داشت اما منسجم نشده بود و ریتم را می انداخت، خط اصلی فیلم را مدام منحرف می کرد، می توانست یک شاهکار باشد اما قربانی ضعف متن شد، پیرنگ سردرگم بود، فرماندهی را شخصیت پردازی می‌کرد که در وقت بحران خودش مغز تنش بود، مرکز آشوب بود، بجای آنکه مدیریت کند نیاز به مدیریت شدن داشت، عنصر ارتباطی هلی کوپتر بود که بر همگان تاثیر می گذاشت، تعلیق های خوبی داشت، عطف بندی های قشنگی داشت که قوی بودند، قهرمان بسیار خوبی داشت که ستون فیلم بود و قطب کشش اما ضد قهرمانش در طرح مانع ضعیف بود.

صدا ضعیف بود و مغلوب اتمسفر و ضربه بزرگی به فیلم زده بود که امیدوارم برای اکران عمومی اصلاح شود، افکت های خوبی داشت، موسیقی متنش مناسب بود و موسیقی تیتراژش بسیار خوب بود.

تدوین در چینش پلان ها خوب عمل کرده بود، توانست سرعت را افزایش دهد و ریتم را تند کند و از پس نیاز یک فیلم جنگی مهیج بر بیاید اما بخاطر حذف نکردن نماهای مازاد ضربانش می افتاد. تم رنگی و اصلاح رنگ و نور خوبی نیز داشت.

میزانسن از طراحی صحنه خوبی بهره مند بود، جزئیات فراوان داشت، منطبق با فضای حاکم بود، طراحی لباس ها عالی و گریمی طبیعی و ترمیمی داشت که موفق بود.

بازیگرانش بسیار خوب بودند، بر لهجه تسلط داشتند، آوا و لحن خوبی را ادا می کردند، بیان دیالوگ‌شان روا بود، المان جسمانی خوبی داشتند،    ولی شاهکار نقش آفرینی میلاد کی‌مرام غالب بود و برای مخاطب کشش سنگینی ایجاد می‌کرد و توانست از پس لحظات بسیار سخت نقش آفرینی بر بیاید، احساسات را برانگیخته کند و بدرخشد.

کارگردان زاویه دوربین بسیار خوبی داشت، نمای ری اکشن مناسبی برگزیده بود، خط فرضی را در همه ابعاد رعایت می‌کرد، دوربینش در آسمان یا روی دست، تصویربرداری خوبی داشت اما در عدم نظارت بر صدا، تدوین و چکش کاری نکردن فیلمنامه ضعف جدی داشت که به اثر آسیب جدی زده بود.

امیدوارم با کاهش صدای محیط و تقویت صدای اصلی و تدوین جدی، شاهد بالا رفتن کیفیت در اکران مردمی باشیم.

(منبع:سینما اعتماد)

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا